Overslaan en naar de inhoud gaan

Geschiedenis

1901

Dames- en Juffersbond Onze Meisjes

In 1901 werd de kring ‘Dames- en Juffersbond Onze Meisjes’ opgericht. Dit was een soort zondagsschool met een naai-, toneel- en schermafdeling, en even later ook een balletafdeling. Deze dansgroep wordt beschouwd als de voorloper van de huidige balletschool.

1941

Brabants School en het Dansensemble Brabants

In 1941 stichtte Jeanne Brabants samen met haar vader de Brabants School en het Dansensemble Brabants. De drang groeide om te evolueren van het privéonderwijs naar een professionele school binnen het Stedelijk Onderwijs.

 

Vlaamse Opera, Antwerpen, balletdansers
1951

Balletschool van de Koninklijke Vlaamse Opera

Met de steun van burgemeester Lode Craeybeckx richtte Jeanne Brabants in 1951 de Balletschool van de Koninklijke Vlaamse Opera op. Het eerste schooljaar was er alleen maar avondonderwijs. Een jaar later werd de dagschool opgericht voor leerlingen vanaf 14 jaar. Zij waren toen niet meer schoolplichtig. De leerlingen van 8 tot 14 jaar kregen een voltijdse dagopleiding en drie keer per week danslessen na de schooluren. Het leerlingenaantal van de opleiding steeg op tien jaar tijd met 825 leerlingen, van wie er 28 het in de professionele danswereld maakten als solist of als lid van een corps de ballet.

1961

De school wordt onafhankelijk van de opera

Tien jaar na haar oprichting werd de school onafhankelijk van de opera. Schepen voor Onderwijs Mathilde Schroyens schakelde de school steeds meer in in het Stedelijk Onderwijs. De school combineerde dans- en algemeen vormend onderwijs en de leerlingen kregen een wettelijk erkend diploma. De laatstejaarsstudenten, dansleerkrachten en muzikaal begeleiders volgden sindsdien regelmatig stages in het buitenland.

1964

Balletschool van de KVO wordt het Stedelijk Instituut voor Ballet

In 1964 werd de Balletschool van de Koninklijke Vlaamse Opera het Stedelijk Instituut voor Ballet (SIB). De drie zussen Brabants zetten zich allemaal in voor het balletonderwijs in Antwerpen. Annie Brabants gaf les aan de allerjongsten van 8 tot 12 jaar in de Prinsstraat 24. De leerlingen van 12 tot 15 jaar kregen les van Jos Brabants in de Lamorinièrestraat. Jeanne Brabants leidde de oudere leerlingen op en begeleidde hen van de schoolbanken naar een danscarrière.

 

Leerlingen ballet in de Koninklijke Vlaamse Opera
1971

20ste verjaardag van de balletschool

De 20ste verjaardag van de balletschool (1971) werd gevierd met een tentoonstelling en talrijke optredens in het Internationaal Cultureel Centrum in Antwerpen. Als kers op de taart verscheen ook het boek ‘20 jaar Dansen – Het Stedelijk Instituut voor Ballet’. Doorheen de jaren is de school gegroeid tot een instelling met 126 leerlingen, 12 dansleerkrachten, 7 muziekbegeleiders en 20 leraren voor algemene vakken.

 

Recital viering 20 jaar Brabants ballet cultureel centrum Antwerpen
Recital viering 20 jaar Brabants ballet cultureel centrum Antwerpen
1978

Koningin Fabiola bezoekt het Koninklijk Ballet van Vlaanderen

In 1978 bezocht Koningin Fabiola het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Daar werd ook het voltallige Stedelijk Instituut voor Ballet aan haar voorgesteld. Een jaar later werd het SIB opgenomen in de lijst van wereldvermaarde instituten. Laureaten van de Prix de Lausanne kunnen uit die lijst een instituut kiezen waar ze hun opleiding voltooien

Koningin Fabiola, KBA, Jeanne Brabants, Jos Brabants, Ballet van Vlaanderen
1991

De Balletschool bestaat 40 jaar

De Balletschool bestaat 40 jaar. De verjaardag werd gevierd met een schitterend Sterrendansgala met oud-leerlingen van de school. 

Die avond werd Jos Brabants gehuldigd voor haar jarenlange inzet als artistiek directrice.

De Balletschool verleende haar medewerking aan de Koningsfeesten in het Koninklijk Paleis te Brussel (met de Balletschool van Charleroi) en in het Sportpaleis te Antwerpen (met de Balletschool van Berlijn). Een eerste voorstelling in de Amsterdamse Stadsschouwburg werd georganiseerd. Hiermee startte een uitwisselingsprogramma met de Amsterdamse Balletacademie en andere grote buitenlandse balletscholen. De eerste Internationale Dansstage was een feit en werd vanaf dan jaarlijks georganiseerd.

Viering 40 jaar balletschool
2000

Jeanne Brabants wordt 80

Op 5 februari 2000 blies Jeanne Brabants 80 kaarsjes uit. Dat werd gevierd met een feestelijke dansvoorstelling in het Bourlatheater in Antwerpen. Vijf dansinstituten die zij heeft opgericht werkten mee: het Stedelijk Instituut voor Ballet, het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, het Hoger Instituut voor Dans, het departement van de Hogeschool Antwerpen, Danza Antiqua en Jeugd en Dans vzw. Op 13 mei werd de 75ste verjaardag van Jos Brabants gevierd met een voorstelling. Tijdens die voorstelling werden maar liefst vier premières gedanst. De school nam voor het eerst deel aan het Monaco Dance Forum.

In juli kreeg de school de toelating om de naam ‘Koninklijk’ te dragen. Het Stedelijk Instituut voor Ballet wordt Koninklijke Balletschool Antwerpen.

 

Voorstelling n.a.v. 80ste verjaardag Jeanne Brabants
2006

55ste verjaardag van de balletschool

In 2006 vierden we de 55ste verjaardag van de school met een vierde Sterrendansgala. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mathilde vereerde de school met haar aanwezigheid. De Koninklijke Balletschool organiseerde haar tweede internationale uitwisseling met het Nationaal Dans Conservatorium van Madrid. Vzw Saltatio zette de eerste sponsorvoorstelling op poten.

Toenmalig prinses Mathilde en een balletdanseres in wording
Toenmalig prinses Mathilde met de leerlingen van de balletschool
Toenmalig prinses Mathilde wordt verwelkomd met een erehaag van balletleerlingen
2012

Koningin Mathilde wordt Hoge Beschermster van de school

In 2012 verleende Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Mathilde haar Hoge Bescherming aan de school. Ze woonde het Sterrendansgala in de Vlaamse Opera bij, waar afgestudeerde leerlingen uit binnen- en buitenland zorgden voor een onvergetelijke avond.

2021

70-jarig bestaan van de Koninklijke Balletschool Antwerpen

In het jaar 2021 zal de Koninklijke Balletschool Antwerpen haar 70-jarig bestaan vieren als dansinstituut.

150"